marți, 29 octombrie 2013

Cioburi 6




Când  iubești poezia, este al naibii de trist să faci note despre industria pielăriei din România. 
Aflat într-o călătorie în Franța, marele istoric rus Nikolai Karamzin a vizitat grupurile de exilați. I se pun tot felul de întrebări despre țară, despre Maica Rusie. Un grup îl întreabă: ce fac rușii, cum reacționează ei în fața istoriei? Karamzin a răspuns sec: Fură ! Ce-am putea noi să-i răspundem unui străin care ne întreabă: ce fac românii, cum reacționează ei în fața istoriei în desfășurare? Cred că un răspuns onest ar fi: Mint și fură!
“Dumnezeu și omul sunt asemeni unor îndrăgostiți care nu s-au înțeles asupra locului de întâlnire.” (Simone Weil)
“Ce-i lipsește culturii noastre? Ii lipsesc cei 700 de ani de acasă.’’ ( Cornel Regman)
Cangurii și șerpii. Toate societățile mici, subdezvoltate progresează în salturi, seamănă cu cangurii. Țările mari înaintează lent, așa cum fac șerpii, au ținte precise pe care le urmăresc cu tenacitate pentru lungi perioade de timp. Creșterile spectaculoase și nesănătoase conțin germenii eșecului viitor, deoarece nu sunt bazate pe o fundații serioase; sunt doar revolte contra destinului. Țările mari fac salturi mari înainte fără   efort și fără să-și cuantifice reușitele; țările mici nici măcar nu știu ce să facă cu reușitele lor. 
 Cei care au mult vor avea și mai mult, iar cei care au puțin vor avea și mai puțin. Asta-i singura învățătură pe care o pot trage din ultimii ani.
În aproape toate basmele românești există un triunghi. Fratele cel mare  este unealta răului, mijlociul este ființa fără însușiri, fără opinie, executantul, iar cel mic este reprezentantul binelui, cel care echilibrează cumpăna lumii. Între cele două extreme se poartă războiul lumii. Dar ce se întâmplă cu cel mijlociu, cu unealta, cu apendicele răului? Oare nu cumva cei mai mulți dintre noi suntem asemenea fiului mijlociu?

Băiatul meu de 3 ani, după ce m-a auzit spunând “Asta nu-i viață!”: “Dar care-i viața, tati? Cum arată viața?”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu