marți, 26 aprilie 2011

Din istoria fotbalului


- 1883 – 1890 – barele porţilor au devenit obligatorii, iar limitele terenului trebuiau marcate vizibil; tot în această perioadă, s-a impus şi forma dreptunghiulară a terenului.
-         1904 – terenul de joc apare cu suprafeţele de pedeapsă şi de poartă şi cu linia mediană.
-         Mingea umflată cu aer a fost inventată de William Gilbert în primele decenii ale secolului al XIX-lea.
-         1898 – se stabileşte o primă greutate a mingii de fotbal (370-424 g); în 1937 creşte greutatea balonului la 395-453 g.
-         1869 – se interzice jocul cu mâna.
-         1897 – se stabileşte numărul de jucători ai fiecărei echipe la 11.
-         1923 – se hotărăşte faptul că o echipă va juca într-un meci cu maximum 11 jucători.
-         1912 –se limitează dreptul portarului de a juca mingea cu mâna la suprafaţa sa de protecţie.
-         Culorile clubului Boca Juniors au fost alese într-un mod neobişnuit: pentru că cei care conduceau clubul abia înfiinţat nu cădeau de acord asupra culorilor echipamentului, cineva dintre cei prezenţi la una dintre şedinţe a propus ca toţi să meargă în port şi culorile echipei să fie cele ale drapelului primului vas care va intra radă. Cum primul vas care a acostat avea pavilion suedez, s-a optat pentru culorile drapelului suedez: galbenul şi albastrul.

-         1872 – se introduce lovitura de colţ.
-         Aruncarea mingii de la margine: 1877 – s-a renunţat la aruncarea mingii în unghi drept, aceasta putând fi aruncată în orice direcţie şi 1882 – mingea trebuia aruncată cu ambele mâini şi pe deasupra capului.
-         1923 – s-a făcut precizarea, în regulament, că este câştigătoare o echipă care a înscris cele mai multe goluri.
-         Lovitura de pedeapsă: 1890 – se introduce în regulament lovitura de pedeapsă (numai că pe atunci se putea acorda după ce-şi spunea cuvântul şi echipa adversă); ea se executa dintr-un punct oarecare al liniei de 11 m care traversa terenul paralel cu linia porţii, portarul se apropia până la 5.50 m de executant, 1902 – dacă lovitura de pedeapsă se executa incorect trebuia să se acorde o lovitură liberă indirectă şi 1907 – portarul nu mai putea să se apropie de executant, ci trebuia să rămână pe linia porţii.
 
Chiriac Manuşaride – Ghidul spectatorului de fotbal, Editura Sport- Turism, 1978

2 comentarii:

  1. da, adevarat pretioasa e aceasta precizare, fotbalul fiind un gen de jocuri de indemanare a echilibrului corpului si mintii prin concentrare:)

    RăspundețiȘtergere
  2. e fain ca s-au dumerit sa adauge si plase lol fara ele nu am fi avut nici pariuri sportive live

    RăspundețiȘtergere